Výlet Liběchov - Čertovy hlavy       2014-10-05   

Po včerejším náročném Offroad řádění v Milovicích spali děti jako když je do vody hodí, dokonce i v těch nejnepravděpodobnějších pozicích. Janu napadl výlet na Kokořínsko, konkrétně do jeho jižní časti, zkouknout pískovcové sochy nad Liběchovem. A protože vláček nepočká, bylo potřeba vzbudit spáče, abychom v klidu stihni po desáté odjet z Lysé do Liběchova. Počasí pěkné, jen místy trochu foukalo, hlavně když jsme vylezli nad Liběchov. Tam jsme počkali na zásobovače Stýffka, až nás dožene (dobře, tak až nás dojde).

Už od začátku bylo jasné, že Luky nedá to co ostatní, takže jsme se záhy trhnuli na dvě skupiny. Předvoj dělali Stýffci posílené o Myšáka a vzadu jsem to jistil já s Lukasem. Místy se mu moc nechtělo, ale úspěšně jsme modifikovali indiánský běh, což v našem pojetí znamenalo kus po vlastních a kus tátovi za krkem. Fungovalo to překvapivě dobře a rychlost postupu se rapidně zvýšila. Předvoj zvládnul dojít až k Hadovi, všichni jsme se pak sešli na lehký oběd (řízky) u sochy Harfenice. Následoval návrat na žlutou a sestup dolů do Želíz.

kudyznudy.cz: Čertovy hlavy jsou asi 9 m vysoké skalní reliéfy dvou obřích (čertovských) hlav vytesaných do pískovcových bloků v borovém lese nad obcí Želízy v okrese Mělník. Z hlediska rozměrů se jedná v českých poměrech o zcela unikátní dílo. Jde o dílo sochaře Václava Levého, které vytvořil v letech 1841-1846. Při procházce po modré turistické značce najdete ještě Hada (ve skále vytesaný had, přeťatý sekerou) a Harfenici (žena s harfou).

Po projití Želíz jsme pokračovali po turistické až k Čertovým hlavám, kde jsme si dali pauzu a svačinku. Holky lítali kolem skal a Luky vypadal na spaní. A to nás čekali jsště minimálně 3km zpátky na nádraží. Nakonec to nebyla až tak dramatický, závěrečná část cesty vedla po asfaltce a po rovině, takže to bylo vpohodě. A při čekání na vlak už zase nevěděl roupama do dělat. Dle délky a profili trasy jsem (naprosto mylně) usuzoval, že Lukas to ve vlaku zapíchne a bude chrnět.. Takový kraviny, co tam vyváděl.. příště půjde po svejch celou cestu! Zpáteční vlak byl plnější, ale stále dostatečně prázdný, aby jsme se nemuseli mačkat. Po šesté hodině jsme byli v Lysé a mohli konstatovat, že to byl velmi povedený výlet.

Díky Janě za dobrý tip na výlet a výborný catering cestou :-)


Přidání vlastního komentáře k této akci


      Napiš číslo třicettři