Ydyksed - Avazás 2012       2012-07-20   

Albert Horák: Expedice Ydykseb je výlučně mužská záležitost.
Kateřina Horáková: Víš co? Ty vaše pravidla budou platit tak dlouho, dokud my je budem respektovat... Jednou za rok si vyrazí bez nás do Beskyd a ona je to hned expedice. Jako kdybychom nevěděli o co jde, viď Matýsku?

Toliko citace z klasiky "S tebou mě baví svět", která nám byla inspirací. Zkrátka a dobře bylo třeba ulevit ženám od jejich řehole a vyvézt děti (a sebe) někam do přírody. Z původně plánované malé akce ke Kubovi na chajdu se vyklubala akce pro 5 dospělejch a 6 dětí. Na Kubassovo doporučení jsme vybrali Masarykův tábor YMCA na Sázavě. Z původního stanování se vzhledem k počasí dva dny před akcí stalo chatičkování. A když už, tak v plné palbě, objednali jsme si i polopenzi.

"A vůbec, jdi si rovnou zařídit místenky na vlak, nemysli si, že si do pohoří Ydykseb odvezeš auto a já budu dřít Matýska/Lukýska a nákupy do kopce."

V pátek kolem poledne dorazili Marti$ovci a Stýffkovci do Kounic, dali jsme oběd, rozhodili bagáž a vyrazili. Na začátek jsme si naplánovali zastávku pod Blaníkem, otevřeli poblíž farmu pro děti. Takže krmení zvířátek, skákačky, šlapací traktůrky a tak vůbec. Areál je fungl novej, poměrně velkej a za pěkného počasí se tam nějaká ta chvíle zabít dá.

farmablanik.cz : V zahraničí jsou „farmparky“ velmi oblíbené, protože v nich především rodiče s dětmi nacházejí řadu dětských atrakcí a výběhů domácích zvířat, která mnohé děti znají pouze z knížek a z televize. Farma-park Blaník je jedinečným místem u nás, kde návštěvníci najdou všechna domácí zvířata, handicapovaná zvířata, která se nemohou vrátit do přírody, a samozřejmě řadu klasických, ale i zcela neobvyklých dětských atrakcí. Součástí Farma-parku je také „mazlící zóna“, v níž si děti mohou pohladit a nakrmit mladá zvířata.

Z farmy do kempu to byla si půl hodinka, z druhé strany se blížil zbytek týmu, invalidní Kubass a jeho rychlý šofér Jirka. Přebrali jsme dvě chatky, naházeli věci dovnitř a v šest už jsme odebírali menáž u výdejního okýnka v jídelně. Slušněj šrumec, jídelna pro tak pro 200 osob, u jednoho stolu 4 lidi a pak nás 11. Ač polovina léta, sezóna v plném proudu, tak se naším příjezdem znásobila obsazenost kempu. Po večeři obhlídnutí kempu, uložení dětí, ověření komunikačního mostu chatka-bufik a následně večerní program.

taborsobesin.ymca.cz : Masarykův tábor YMCA se nachází v údolí řeky Sázavy mezi Kácovem a Českým Šternberkem. Posázavská přírodní romantika je v okolí tábora umocněná bohatou nabídkou historických památek. Samotný tábor leží v příjemné scenérii lesoparku s centrální loukou vhodnou pro stanování či sportování. Táboru dominují chaty Tereza. Jsou sedmilůžkové, mají vlastní WC a koupelnu se sprchovým koutem a umyvadlem....

Ráno snídaně od osmi, udělat dětem svačinu, zkontrolovat jízdní řády a už se šlapalo na nádraží. V Soběšíně jsme stihli ještě krátké občerstvení na zahrádce a už tu byl motoráček, který nás odvezl do nedalekého Českého Šternberka. Vydrápali jsme se na hradní nádvoří, poslechli si kus povídání o našich dravcích (orel 3,2kg, výr se živí převážně ježky atd). Pak začalo pršet, prohlídku jsme vzhledem k velikosti (respektive malosti) dětí zavrhli a tak nezbývalo než se schovat do hospody na oběd. Jestli mě něco na téhle akci opravdu zklamalo, byla to restaurace Pod hradem. Totální fiasko, na hotovky se čekalo přes hodinu, takže jsme dali jen vývar (teplá voda, mražená mrkev a nudle bez chuti, zato dost pepře) a rychle a rádi vypadli. Podle ohlasů na netu je to fakt tragickej podnik - vloni zde čekal Vlastik na zeleninový salát přes hodinu. Never More!

Pošramocený dojem z výletu jsme si vylepšili u stánku kousek od zastávky, tam si nějaká Ukrajinka otevřela stánek s občerstvením. Nabídla, že nám něco uvaří, dětem palačinky, nic nebyl problém. Vzhledem k jízdnímu řádu nám stačila zmrzka a pivko, za chvíli nám to jelo zpátky. Po návratu do kempu rozjel Kubass jeho přenosnej gril, dali jsme špekáčky a klobásky, narazili soudeček, hezky nám to vyšlo do večeře. K večeři byl velmi dobrý holandský řizek. Pak dát děti spát, zakotvit pod střechou u pivka.. prostě pohodička.

V neděli ráno to vypadalo na déšť, ale když se počasí po snídani umoudřilo, tak jsme si v kempu půjčili dvě pramičky a vyrazili na Sázavu. Nejprve kousek proti proudu k jezu, pak jsme vyměnili motor a jeli jsme zase zpátky. Vtipný mi přišlo čůrání holek z lodi :-)

Cesta zpátky byla už jen nutné zlo na konci fajn víkendu, příští rok to určitě zopakujeme. Můj soukromej propočet odhaduje účast v roce 2014 na 7 otců a 12 dětí.. tak uvidíme.

Tímto byla založena nová tradice, takže za rok!


Kajass 2012-08-24 12:48:37

Kubiku, už je to lepsí? Nějak mi ta slohová cvičení trvají čím dál tím dýl..

Kubass 2012-08-15 15:34:46

Jako vím že se tam až tak moc nedělo, ale takhle málo to snad ne.

Přidání vlastního komentáře k této akci


      Napiš číslo třicettři