Celostátní kolo soutěže Europanostra 2006       2006-12-12   

Ačkoli jsem dosud za svůj největší heroický výkon považoval pochod Praha - Prčice (l.p. 1996), po prosincové akci Europanostra musím tento pomyslný žebříček silně přehodnotit. Akci v České Skalici, v malebně buržoazní, prvorepublikové vile továrníka Čerycha lze hodnotit jako zdařilou. Všichni zúčastnění si však v průběhu čtyř dnů sáhli až na dno, o kterém předtím ani netušili, jak hluboko se nachází.

Úterní příjezd Karla, Vlada a Radka byl ve znamení mapování terénu. Vedle tří non-stop podniků - navlas stejných jako přede dvěma lety objevili tito pionýři i sympatickou restauraci, kde se chutně občerstvili. Jen nedostatek čerstvé máty pro přípravu Mojita musel byl tentokrát kompenzován pivem a jinými pochutinami.

Středa již byla dnem pracovním, přípravným. Nebudu zatěžovat detaily, přejděmež ihned ke zlatému hřebu večera a tím jest beze sporu raut. Slavnostní tabule přetékala laskominami, vůně se sympaticky mísily a já byl najednou poměrně saturován čichovými i zrakovými vjemy. I chuťové pohárky si však přišly na své a mohly plně docenit syrovost šunky prosciutto crudo, jemnost savojských vepřových řízečků, komplexnost lososových jednohubek i prostou zemitost nakládaných hříbků, dle tvaru a konsistence zřejmě klouzků borových. Ale zpět k podstatnějším věcem.

Naše kongresové centrum, ve kterém se během čtvrtečního dne odehrávalo zasedání pracovní skupiny Rady EU, patří sice místními klubu zahrádkářů, nicméně po nezbytných úpravách interiéru se tam diplomaté cítili téměř jako v domácích prostorách na Rue de la Loi v Bruselu. Jednání byla vcelku úspěšná, třebaže kompromisu o bezpečnosti na silnicích dosaženo nakonec nebylo. To be continued.

Národní večer patří tradičně k příjemným odpočinkovým fázím této hektické akce. Tak tomu bylo i ve čtvrtém ročníku soutěže (ten čas letí!). Diváci mohli sledovat fascinující představení plné polykačů ohňů, akrobatů a žongléřů, performance plné vizuálních a audio efektů, skeče protřelých komiků i vyprávění nedělních vypravěčů.

V pátek již únava kulminovala. Individuální workshopy zvládli všichni na výbornou díky nadlidské vůli a s vypětím všech sil. Prezentace, negociace, disputace, masturbace (jen orální) - toť vše bylo onen den vyzkoušeno. A byl zde další zlatý hřeb večera - Evropa za 500 - dnes již legendární soutěž z dílny počítačového mága Jakuba. Karlik byl jako vždy nervózní, pět minut po plánovaném zahájení vyhazovala aplikace chybové hlášky, nicméně pak přišla plná katarze a s přispěním energie nadupaných studentů jsme vytvořili show, o níž si zřejmě budou povídat ještě potomci potomků zúčastněných.

Po velkém záběru přichází únava, pokles energie, útlum apod. Akce končí v klidu a bez výtržností. Non-stopy zejí prázdnotou, studenti odjíždějí. Organizační tým přichází na scénu, sálem zní frenetický potlesk publika. "Děkujeme, děkujeme, děkujeme, …, běžte už do pr…, do prdele, choďtě do piče, choďtě do piče." Tak snad zase příště, hopefully.

Zaznamenal Radek alias Spokino


Přidání vlastního komentáře k této akci


      Napiš číslo třicettři