Kovícká cyklodovolená 2005 - vol.1       2005-06-11   

Sobota - Probudili jsme se do pošmourného rána, ve vzduchu byla cítit voda, no moc se nám nechtělo, ale po déváté jsme vyzvedli Ladise a vyrazili ke Stýffkovi do Litole. Dali jsme si čaj na zahřátí, Stýffek naložil bágly a mohli jsme vyrazil směrem na Krkonoše. Původně jsme nechtěli jet přes Milovice, tak jsme zvolili jinou cestu zadem přes trať, pak jsme uhnuli na polní cestu, pak přes pole s kukuřicí už bez cesty.. nakonec jsme po cca deseti kilometrech a fůře času stejně vyjeli v Milovicích.. Dále přes Zbožíčko, Straky, zadem lesy do Loučeně, tak jsme se po naučné stezce dostali do Dobré Vody. Po zelené turistické jsme kolem druhé hodiny dojeli do Ujkovic, které jsme loni projížděli s klukama cestou do Českého Ráje. Dali jsme si oběd a posilněni vyrazili na Dolní Bousov. V Sobotce na náměstí si dal Vlastik dortíčky a pokračovali do Mladějova. Na začátku obce měl Ladis první (a za celou dovču také jediný) defekt, pak jsme za 100,- slušně povečeřeli dršťkovou (pusinkovou) a vepřové výpečky se špenátem a dvěmi plzněmi. Po osmé jsme vyrazili hledat místo ke spaní, vzali jsme to po červené a našli pěkné místečko pod skalami. Trošku problém s dostupností, museli jsme sházet bágly a vynést kola nahoru. Uvařili jsme čaj a relativně brzy vytuhli. 72km

Neděle - Ranní sbalení bylo celkem rychlé, přenést kola a bágly zpět na silnici a už v osm jsme šlapali na Trosky. Kola jsme si nechali v hospodě pod zříceninou a prolezli hrad.

www.trosky.cz: Se stavbou hradu bylo započato koncem 14. století. Vlastnosti terénu rozhodly i o způsobu stavby. Mezi oběma čedičovými homolemi byl založen vnitřní hrad. Z jihu byl chráněný prudkým svahem, na severu předhradím. Boky zajišťovaly více než dostatečně obě čedičové homole, na jejichž nepřístupných vrcholech byly postaveny věže. Na nižší, nazývané "Baba" se zvedala nižší, pětiboká věž. Na východní, štíhlejší homoli, která se snad pro svou nepřístupnost nazývá "Panna", se tyčila vysoká, obdélná věž. Po smrti Čeňka z Vartenberka, zakladatele hradu, připadl hrad králi Václavu IV. V roce 1398 získal hrad a celé panství od krále Ota z Bergova a po něm zdědil Trosky jeho stejnojmenný syn - Ota mladší. Ten, jako zarytý katolík na sebe upoutal hněv lidových vojsk, která v roce 1424 Trosky oblehla. Hrad se jim však zdolat nepodařilo. V roce 1438 se hrad stal znenadání kořistí dvou záškodníků, Kryštofa Šofa zvaného z Helfenburka, a jeho druha Švejkara. Podařilo se jim zmocnit se nejen hradu, ale zajmout tam i majitele, Otu z Bergova. Šof a Švejkar se stali postrachem celého kraje. V roce 1440 se východočeský landfrýd rozhodl k ráznému činu. Jeho vojska oblehla Trosky, ale hrad opět odolal. V roce 1455 syn Oty z Bergova - Jan prodal Trosky s celým panstvím Janu Zajíci z Hazmburka. Pro Trosky to však v podstatě znamenalo konec živé existence. V roce 1469 byly Trosky dobyty královským vojskem. Hrad se stal už jen střediskem hospodářské správy a několikrát ještě změnil majitele. Ještě za třicetileté války hrad stál, i když už opuštěný a zpustlý.

Po hodince jsme se vrátili do hospůdky, dali jsme si k snídani páreček a plzničku a v jedenáct jsme se vydali po cyklostezce na Borek, Hrubou Skálu, dále Hruboskalskem až do Sedmihorek. Odtud jsme se po asfaltce dostali do Turnova, prohlédli si náměstí a vydali se dál. Za městem jsme se zasekli na grog v dalším Eldorádu. Další cesta vedla po červené turistické značce a dovedla nás na Betlémské skály, pak nám bylo porazeno, aby jsme jeli po žluté, že je to lepší cesta.. dneska potkat toho dobráka, tak mu dáme na budku! Cesta vedla Klokočskými skalami po několikerých schodech vytesaných ve skále, nahoru a dolu.. vzhledem k malé šířce a velikosti našich báglů jsme museli kola tahat i snášet ve dvou. Když nás na konci viděl správce zříceniny hradu Rotštejna, málem se převrátil.. naštěstí pochopil, že jsme tudy nejeli dobrovolně.

www.ceskehory.cz: Hrad Rotštejn na pískovcovém hřebeni Klokočských skal založil ve druhé polovině 13. stol. Vok z Rotštejna. Spory uvnitř rodu Markvarticů vedly r.1318 k vyplenění hradu a jeho zboží. Rotštejnové drželi hrad do počátku 15. stol. Za husitských válek byl znovu vypleněn kališníky a brzy potom zanikl. R. 1514 je Rotštejn připomínán jako pustý. Hrad byl tvořen dřevěnou zástavbou a ve skále tesanými prostorami v několika úrovních nad sebou. Unikátně je řešena hradní kuchyně s tesaným komínem a sousední studní.

Prohlídli jsme si zříceninu, kterou udržuje parta nadšenců a pak po rozumné cestě vyrazili směrem na Vesec, v Podloktuší v penzionku jsme si dali v pět odpoledne takou slušnou obědovečeři a řádně posilněni vyrazili zdolat vrch Kozákov, známé to místo paraglajdistů (Ladis). Po šesti kilometrech do kopce jsme dojeli pod rozhlednu, která už byla samozřejmě zavřená, rozhodli jsme se přespat v nedalekém lesíku a navštívit ji ráno. Napnuli jsme plachtu, uvařili čaj, naposledy postrašili Mloka vlky a šli spát. 38km

Pondělí - Rozhlednu otvírali v devět, takže jsme vstali, dali snídani a krátce po deváté se hrnuli nahoru. Rozhledna pěkná, na dobrém místě, škoda jenom, že viditelnost po ránu nebyla nic extra.

www.cesky-raj.cz: Rozhledna Kozákov (Chuchelna) je koncipována jako víceúčelová šestiboká kovová konstrukce se dvěma plošinami. Horní, ve výšce 48 m nad zemí, slouží pro umístění antén vojsku, policii a ostatním subjektům a je veřejnosti nepřístupná. Turisté mají přístup pouze na nižší plošinu ve výšce 24 m, ke které vedou 124 schody. I z ní je však nádherný kruhový výhled. Za dobré viditelnosti můžeme na obzoru spatřit Krkonoše, České středohoří, Jizerské, Lužické a dokonce i Orlické hory. Rozhledna na Kozákově slouží veřejnosti od 22. dubna 1995.

Následoval wostrej sjezd dolu po žluté do Semil, Mařka letěl nízko nad zení 76km/h, mě stačilo 65. V Plusu jsme doplnili potraviny a FC. Kousek za městem jsem narazili na super mostík přes Jizeru, tak jsme se tam na chvíli zasekli. Cestou jsme v Loukověpotkali celkem omšelou ceduli Technické muzeum, tak jsme se rozhodli to zkusit. Dojeli jsme k takové polorozbořené stodole, moc dobře to nevypadalo, ale když už jsme tam byli.. a dobře jsme udělali, narazili jsme na majitele, velkého nadšence, který měl v patře 2 veterány, asi 40 motorek, kusy motorů, příslušenství a spoustu foťáků. Největší překvapení nás čekalo v přízemí, ve veliké dílně tam stálo n2kolik veteránů v různém stavu rozpracovanosti, u jednoho právě předělával dřevěnou kastli, v další místnosti stál první prototyp tzv. Dálníku. Nakonec jsme tam vydrželi přes hodinu, bylo to moc fajn.

Těsně před Jilemnicí se nám postalila do cesty hospůdka s penzionem, tak jsme se tam zasekli na pozdní oběd, výborná česnečka, vrabci, pár plzní a FC.. a začali jsme se dohadovat co dál, část chtěla zůstat rovnou v penzionu, část by jela do hor, nakonec jsme zvolili kompromisní řešení a vyrazili do nedalekého Vrchlabí hledat nějaké ubytování s tím, že do hor vyrazíme busem. Ve Vrchlabí jsem nejprve zkusil nějaký privat, ale ač jsem vlezl skoro do baráku na nikoho jsem se nedobouchal, kluci zatím našli kemp, dohodli jsme se na 325,- za všechny a že nám zítra pohlídají kola. Rozhodili jsme plachtu nedaleko jezera i občerstvení a postupně se vystřídali ve sprchách, fakt jsme to potřebovali. Pak jsme zamířili na večeři, nakombinovali jsme nějaké klobásky, tláču, sekačku, nakládaný hermelín, proložili to Staroušem a hráli BANG! (Mařka se rozhodl bojkotovat princip hry a prostě zabil prvního kdo byl poblíž, což byl Stýffek.. a když mu to udělal podruhé, Stýff se slušně nasral a vynadal mu :-) 35km



Guest 2005-06-28 16:13:58

Vypada to velmi zajimave. Hlavne ta zluta :-)). Skoda jen, ze dalsi akce bude v srpnu. Neco drive by nebylo? Pershing

Vlastik 2005-06-28 16:13:24

Musím souhlasit, pač to byla opravdu vyvedená akce :-)) Tak kdy pojedeme na další?

Kajass 2005-06-28 16:11:30

Tak takováhle akce bude zase za rok :-) Ale jsou v plánu menší kola koncem léta (tzn srpen) tak na tři dny, aby mohli i ženatí otcové od rodin..

Přidání vlastního komentáře k této akci


      Napiš číslo třicettři