Celostátní kolo Europanostry       2005-01-19   

EUROPANOSTRA je celostátní soutěž pro studenty středních škol o Evropské unii. Obsah soutěže je zaměřen především na rozšíření Evropské unie na dvacet pět zemí, ústavní smlouvu Evropské unie a její ratifikace a priority Evropské unie při přípravě finančního rámce pro období 2007 - 2013. Vedle seznámení se s Evropskou unií jako takovou (struktura, instituce, členské státy, historie) je důraz kladen na praktické dovednosti (příprava projektů potenciálně financovaných ze strukturálních fondů EU, vyjednávací techniky, obhajoba národních zájmů při jednání, lobbying apod.). Do celostátního kola soutěže EUROPANOSTRA postoupí celkem čtrnáct družstev - vítězů jednotlivých krajských kol. Toto kolo proběhne formou třídenního soustředění ve Vile Čerych v České Skalici. Náplní celostátního kola soutěže budou následující aktivity: a) simulační hra - družstva hájí pozice svých vlád při vyjednávání o kontroverzních otázkách; b) národní večer - prezentace jednotlivých států libovolnou formou - např. vaření, scénky, vtipy, hudba, kostýmy, tanec atd.; c) faktografická multimediální soutěž; d) individuální kreativní soutěže.

Středa - jakožto předvoj jsme vyrazili s Radkem o den dřív než zbytek týmu, bylo potřeba na místě doladit pár věcí. Na Čerňáku jsme si prohodili auta, aby Radek nezapoměl řadit a já si vyzkoušel jeho novej automat. Prcgumáka jsme nechali ve Bř. a po D11 pokračovali na Poděbrady, pak dále na Hradec Králové a Náchod. Pár kilometrů před Náchodem se nachází městečko Česká Skalice, cíl naší cesty. Chvíli nám trvalo, než jsme našli vilu Čerych, místo konání celostátního kola.

Honosný dvoupatrový dům stojí na

Návrh zahrady z roku 1924
kraji města České Skalice, v severovýchodních Čechách. Rodinné sídlo navrhl architekt Otakar Novotný, autor budovy slavného pražského Mánesa, zahradu založil v roce 1924 přední český zahradní architekt Josef Kumpán. Čerychova vila měla ambice stát se moderním reprezentativním sídlem, kde se vysokým společenským nárokům přizpůsobil vzhled vily i jejího okolí. K efektním prvkům patřilo široké schodiště vedoucí do zahrady, jejíž součástí je i velký dekorativní bazén, v jehož rozích bývaly umístěny kovové žáby jako chrliče vody. Zahradní architektura - altán a pergoly s lavičkami pochází od architekta Kumpána. Všechny stromy a keře byly zasazeny s jasným záměrem. Vzácný architektonický objekt společně s přilehlou zahradou o rozloze 11 000 metrů je zanesen do seznamu chráněných památek. Rodina Čerychových, která zde od poloviny dvacátých let bydlela, budovu opustila krátce po komunistickém puči v roce 1948. Od té doby byl objekt využíván jako sídlo krajské politické školy Svazu československé mládeže a později jako zdravotnické středisko. Obdobně necitlivým způsobem se minulý režim postaral i o "údržbu" výjimečné zahrady architekta Kumpána.

Ve vile na nás už čekal správce, provedl nás po vile, dohodli jsme se na uspořádání ubytování, doladili podrobnosti ohledně stravování. Pak nás hodil autem do jediné použitelné restaurace ve Skalici. Dali jsme si místní pivko, dvanáctku Primátora, k tomu likvidační 400gr porci nějaké masové směsi, na závěr panáčka jako digestiv. Když jsme se vraceli setmělým městem zpět, narazili jsme ještě na sportbar, takže jsme se ještě na chvíli zasekli :-)

Čtvrtek - Budíček na osmou, a hezky bez snídaně hned do výkonu. Prošli jsme pokoje, rozmysleli kdo kde bude ubytován, kde bude probíhat jaká aktivita. Na desátou jsme šli zkontrolovat klubovnu místního zahrádkářského svazu, v pátek tam bude probíhat simulace. Poté jsme zašli dohodnout podrobnosti do penzionu, kam jsme potřebovali umístit pět družstev, zbytek bude bydlet přímo ve vile. Cestou zpět jsme zašli na snídaňo-oběd do motorestu, hezky na polévku, smažák a pivko. Před polednem jsme se stavili v místním informačním centru. Po páté dorazil zbytek našeho týmu - Davido, Vladko a Lukáš. Nakonec dorazil autobus se studenty, část jsme jich vyložili na náměstí a s druhou jsem popojel do penzionu. V sedm hodin Radek slavnostně zahájil celostátní kolo, o chvíli později dorazil poslední člen poroty Honza. Následoval raut...

Europanostra 2005 Europanostra 2005 Europanostra 2005 Europanostra 2005

Pátek - Po snídani jsme vyrazili připravit zahrádkářskou klubovnu na simulaci, ovlaječkovat stoly, nainstnout daťák a plátno. Zbytek dorazil na devátou a začali simulovat :-) Tentokrát šlo o směrnici o ochraně zvířat, jakožto zástupci států s různými pohledy na věc měli dosáhnout konsensu a směrnici nakonec přijmout. Bylo to náročné, druhé kolo následovalo po obědě. V šest jsme to zabalili, sklidili techniku a vyrazili na večeři.

Europanostra 2005 Europanostra 2005 Europanostra 2005 Europanostra 2005

Po večeři začal kolem osmé hodiny národní večer - každé družstvo mělo nějako zajímavou formou představit zemi, kterou zastupuje. Z těch povedenějších například boj španělů s větrnými mlýny, které představovala část poroty, řecký dialog ze současnosti, návštěva Josefa v Dánsku, historie Estonska, maltská hymna v originále, francouzské palačinky..

Europanostra 2005 Europanostra 2005 Europanostra 2005 Europanostra 2005
Europanostra 2005 Europanostra 2005 Europanostra 2005 Europanostra 2005

Sobota - Po snídani jsme se rozdělili na tři skupiny, každá měla jiný program. Radek s Honzou vedli seminář diplomacie, Věra a David měli na povel výtvarnou sekci, kde se tvořili poštovní známky na motivy členských zemí (i Věra s Davidem se vytáhli vlastní tvorbou). Poslední skupinu měl Vlado s Lukášem, byla zaměřena na vylepšení prezentačních schopností, každý student si vytáhnul téma a za pět minut ho měl prezentovat. Aby měli představu, jak to vypadá, natáčel jsem je na kameru a pak jsme jim to pouštěli v televizi.

Europanostra 2005 Europanostra 2005 Europanostra 2005 Europanostra 2005

Po obědě a poledním klidu jsme se rozhodli s Radkem a Honzou pro malou procházku zasněženou Skalicí, svítilo sluníčko a bylo to fajn. Pak jsme připravili zasedačku na poslední aktivitu celostátního kola, vědomostní soutěž Evropa za 500. Pravda, chvíli to vypadalo, že se nepodaří rozchodit síť, ale nakonec connection established. Letošní družstva byla pěkně nabušená, v prvním kole všichni věděli, žádné mínusové body. A to mi přišlo, že některé otázky zrovna lehké nebyly. V průběhu hry se ve vedení vystřídala družstva Franci, Řecka a Švédska, švédi nakonec s přehledem vyhráli, poprvé se podařilo překonat hranici 2000 bodů. Po večeři byl volný program, z noťasu se poustilo pár dílů Červeného trpaslíka.

Po druhém dílu jsme museli bohužel kino opustit, museli jsme vyrazit na závěrečné hodnocení do restaurace. Tam jsme při vínku a zmrzlinovém poháru vyhodnotili celé celostátní kolo a stanovili pořadí družstev. (Ale byla to drsná "diskuse", ostatně jako zatím pokaždé). Kolem půlnoci jsme byli zoátky ve vile, sečetli jsme divácké hlasy pro výtvarnou soutěž a nejlepší prezentaci země při národním večeru. V jednu přišel Honza s návrhem zajít ještě někam na panáka. Ač jsem původně nechtěl, vyrazili jsme společně s Věrou, Lukášem a Vladem do místního nonstopu. Ještě ve dveřích jsme se "srazili" s totalquartz francouzem.. ještě že jsou družstva tříčlená :-) Nonstop nebyl nejhorší, teda kdyby tam nebyla mlha hustá tak, že by se dala krájet.. Asi za hoďku dorazil ještě David, ve čtyři jsme byli v pelechu.

Europanostra 2005 Europanostra 2005 Europanostra 2005 Europanostra 2005

Neděle - Ranní vstávání po čtyřech hodinách spánku nebylo úplně to pravé, ale když jsem viděl zbytek týmu, hotový trosky :-) Pravda, francouz vypadal o něco hůř, Ir ani nevstal na slavnostní vyhlášení výsledků. Celkově vyhrál tým Řecka před Švédskem a Estonskem. Národní večer i výtvarnou soutěž vyhráli též Řekové. Po obědě následovalo balení a odjezd směrem na Prahu.

Letošní E-nostra se povedla. Nebýt poškozených dveří, které prokopla neznámá osoba při návratu z noční procházky, mohli bychom s čistým svědomím hovořit o zcela bezeškodním průběhu akce. Trošku mě naštvalo, že se nikdo k nočnímu vandalství neměl, na druhou stranu se studenti zachovali šlechetně, uspořádali sbírku na téma "noční tsunami ve vile Čerych" a vybrali 580 Kč. Čest tomuto činu!
Osobně jsem měl problém hned na počátku akce. Vinen je raut a poněkud naddimenzovaná pohostinnost SOU v Novém městě nad Metují. Myslím, že se obvykle nechovám jako otesánek, ale tentokrát jsem si pěkně narval břuch a pak úpěl do pozdních nočních hodin. Cítil jsem, jak se mi v žaludku vytvořil špunt a nechtěl ven ani vrchem ani spodem. Ze zažívacích problémů podezírám poněkud houževnatější karbanátek, který bych dnes (jaký jsem to chytrák!) raději použil jako originální náboj do houfnice než jako kulinářskou mňamku. Radomír

Ja jsem si Europanostru uzil po vsech strankach, byla to velmi pestra zalezitost - od seriozni role EU presidency az po vetrny mlyn.... Program byl uzasne ruznorody a bohaty ...myslim, ze ucastnici mohou byt nad miru spokojeni. Kdybych byl v jejich roli, moc by se mi to libilo....porad jsem tam litoval, ze jsem tenkrat se svym druzstvem pred peti lety do statniho kola nepostoupil...(vid Davide:-)
Myslim, ze jsme vsichni dobre spolupracovali, vyhnuli se (az na drobne vyjimky) konfliktum, ktere takoveto akce povetsinou doprovazeji, a uzili si take dost srandy. Snad jsme byli i dobrym pedagogickym prikladem pro studenty....:-)
Diky vsem oganizatorum - hlavne tem z hard coru - Radkovi, Vladovi, Karlovi za skvelou praci. Lukas

Tnx to: všem za jejich příspěvky


Přidání vlastního komentáře k této akci


      Napiš číslo třicettři